Familierecht – een specialisatie op zich

Advocaten zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald soort recht. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan strafrecht, arbeidsrecht, letselschade of familierecht. Als jij bijvoorbeeld gaat scheiden, heb je een advocaat nodig die gespecialiseerd is in familierecht.

Hoe vind je een goede advocaat die gespecialiseerd is in familierecht?

Bij nagenoeg elk advocatenkantoor werkt wel een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht. Als jij hem of haar nodig hebt, is dat meestal niet vanwege een leuke reden. Het is dan fijn dat je een advocaat hebt met wie je een klik hebt. Je zal hele vertrouwelijke zaken met hem of haar moeten bespreken en dan is het belangrijk dat jij een prettig gevoel bij deze advocaat hebt. Daarom is het verstandig om altijd een oriënterend gesprek aan te vragen met de advocaat. Jij kunt dan jouw zaak voorleggen en de advocaat zal aangeven of hij of zij denkt dat jij sterk staat, etc. Jij kan dan ook gelijk kijken of dit de advocaat is waar jij het juiste gevoel bij hebt.

Veel papierwerk en gesprekken

Als jij besloten hebt dat deze advocaat jouw zaak mag gaan doen, dan zullen jullie eerst uitgebreid over de zaak gaan praten. De advocaat zal willen weten wat jouw wensen zijn, hoe jij verwacht dat de tegenpartij zal reageren, etc. Daarna moet jij diverse papieren inleveren die betrekking hebben op de zaak. Maar ook jouw inkomensgegevens zal jij in moeten leveren. Aan de hand van deze gegevens wordt er bekeken of jij het standaard uurtarief zal moeten betalen of dat jij een toevoeging krijgt. Een toevoeging is een bedrag dat jij eenmalig moet betalen. Voor dit bedrag zal jouw advocaat alle werkzaamheden uitvoeren voor jou.

Alles in gang zetten

Als alle papieren ingeleverd zijn en de advocaat weet precies wat jouw wensen zijn, zal de advocaat contact opnemen met de tegenpartij. Dit is in eerste instantie altijd per brief. De tegenpartij kan zelf reageren, maar hij of zij kan ook een eigen advocaat inschakelen. Jouw advocaat zal altijd proberen om tot afspraken met de tegenpartij te komen die voor jou acceptabel zijn. Alles wordt in overleg met jou gedaan. Meestal komen de beide partijen er (met behulp van de eigen advocaten) wel samen uit. Soms komt het echter ook voor dat dit niet lukt. Dan zal helaas alles uit handen gegeven moeten worden. De zaak wordt dan overgedragen aan de rechtbank. Jullie zullen daar beiden uitgenodigd worden en gehoord worden. Uiteraard zijn jullie eigen advocaten ook aanwezig en zij zullen hun uiterste best voor de eigen partij doen. Daarna beslist de rechter over de punten die jullie aangedragen hebben. Jullie moeten jullie allebei houden aan dit besluit.

Delen