Wat houdt het beroep advocaat in?

Advocaat, ook wel raadsman of raadsvrouw genoemd is een jurist dat in rechtszaken één of meerdere partijen bijstaat. Het doel is dat je de desbetreffende partij (slachtoffer of dader) het gewenste gevolg kan geven. Zo ga je bijvoorbeeld alles eraan doen om de rechter ervan te overtuigen dat een slachtoffers van grootschalige oplichting grote problemen hebben ervaren en dat zij een schadevergoeding kunnen krijgen maar, ook dat de dader gestraft zal worden. Andere taken zijn ook het adviseren, bemiddelen, onderhandelen en procederen. Als advocaat van een dader is het de taak om de duur van de straf van de dader enigszins te verlichten en nog liever om de rechter ervan te overtuigen dat de dader moet worden vrijgesproken. In Nederland heb je altijd recht op een advocaat en een eerlijk proces.

Dit beroep heb je in verschillende categorieën, zo is de ene gespecialiseerd in arbeidsrecht en de ander in strafrecht. Een grote verantwoordelijkheid is ook dat je een vertrouwenspersoon bent, een cliënt moet alles aan jou kunnen vertellen zonder dat jij dit deelt met anderen oftewel, een beroepsgeheim. Mocht je een slachtoffer zijn, dan zal je vaak eerst worden uitgenodigd op kantoor om inhoudelijk te praten wat je is overkomen. Er wordt ook veel aan jou verteld over wat jij kan verwachten en hoe het contact na het gesprek zal gaan. In de rechtbank draagt de raadsman- of vrouw een zogenoemde toga (de benaming van het uniform) wat zwart is van kleur. Het bovenste gedeelte is een mantel met openstaande kraag.

Om je officieel tot dit beroep te mogen uitoefenen zijn er strenge eisen waaraan voldaan moeten worden. In eerste instantie moet je een universitaire studie rechten hebben afgerond, dan ben je officieel jurist. Vervolgens kan je dan de beroepsopleiding advocatuur volgen met een duur van 3 jaar en als deze opleiding is afgerond ben wordt je officieel benoemd tot de gelijknamige functie en kan je werken bij een bureau zoals Advocatenkantoor Bosman. Via het Hbo kun je er ook komen, een HBO propedeuse afronden en vervolgens worden toegelaten tot de universitaire opleiding rechten.

De salarissen zijn in principe verschillend. Een starter zal minimaal een maandsalaris opstrijken van 2000 euro terwijl, ruim 8000 euro de schatting is als je heel ervaren bent. Dus het ligt eraan of je ook tot de absolute top behoort zoals Gerald Roethof, hij is zowat één van de bekendste advocaten van Nederland. Hij zowel daders als slachtoffers bijgestaan in grote en trieste zaken. Een hele bekende is de zaak omtrent de dood van Nicky Verstappen, zo verdedigt hij Jos.B die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Nicky. Het is dan logisch dat Gerald Roethof een topsalaris krijgt.

Delen